Japonské víno
Správná odpověď na otázku z minulého týdne zní sake nebo saké, záleží jestli odpovídáte japonsky nebo česky. U nás jsme si zvykli nápoj pojmenovávat jako rýžové víno. Obsahem alkoholu kolem 15 procent se nejvíce podobá vínu, způsobem výroby možná spíše pivu. Pije se studené, teplé i horké, záleží na chuti konzumenta i ročním období. Stejně jako u vína najdete v japonských obchodech mnoho druhů sake, které se liší kvalitou a cenou. Jako správní cestovatelé jsme rýžový nápoj samozřejmě několikrát ochutnali ve studené i teplé variantě. Pár lahví jsme dovezli i domů, ale nutno říct, že se nenašel nikdo, kdo by spokojeně pomlaskával. Není však vyloučeno, že důvodem je nákup spíš levnějších druhů.
A připojím ještě zkušenosti z japonské restaurace. Seděli jsme na zemi a takový způsob stolování zpravidla slibuje i zvláštní pochoutky. Naše naděje na mimořádný zážitek rostly s každým novým talířem, který byl před nás postupně kladen. Podávaly se vskutku exotické lahůdky jako mušle naložené v sake, žábry z tuňáka nebo třeba kravské žíly. Na stole ležely sklenice speciálního tvaru položené na talířku. Do nich nám číšník naléval sake tak dlouho, dokud troška rýžového vína nepřetekla. Vyjadřoval tím japonské gesto dobré vůle a chtěl nám tímto tradičním rituálem sdělit: „Dávám vám více a nemám v úmyslu vás okrást.“